Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Aktualności
Warsztaty polowe w Starym Brześciu 2023 - Relacja
12 września na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu odbyła się XIV edycja Warsztatów polowych, poświęconych uprawie buraka cukrowego.
Współorganizatorami wydarzenia były Krajowa Grupa Spożywcza S.A, którą reprezentował Dyrektor Departamentu Surowcowego w Centrali Spółki Artur Majewski, oraz Brzesko-Kujawski Związek Plantatorów Burka Cukrowego reprezentowany przez Prezesa Zarządu Andrzeja Nowakowskiego. W spotkaniu udział wziął także Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel, przedstawiciele Cukrowni Kruszwica i Dobrzelin. Obecni byli również reprezentanci Związków Plantatorów Buraka Cukrowego działających przy Cukrowniach Kruszwica i Dobrzelin, przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Edukacji i Nauki, naukowcy z instytutów branżowych oraz uczniowie i plantatorzy buraka cukrowego.
Gospodarzem części seminaryjnej był Kazimierz Rojewski Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu, który powitał licznie zgormadzonych uczestników spotkania. Głos zabrali między innymi Józef Łyczak Senator RP oraz Jan Krzysztof Ardanowski członek Rady do spraw Rolnictwa i Obszarów Wiejskich.
Wykład „Zielony ład a uprawa roli - jak sobie radzić w nowej rzeczywistości?” poprowadził dr hab. inż. Tomasz Piechota prof. UPP, Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Ponadto omówiono doświadczenia agrotechniczne, które są realizowane na plantacji buraka cukrowego przy ZS CKR Stary Brześć, pod merytorycznym nadzorem pracowników Działu ds. Agrotechniki KGS S.A. oraz Instytutu Ochrony Roślin - Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu. Doświadczenia te obejmują:
- Efektywność preparatów kontaktowych (miedzi i siarki)
- Wpływ podziału dawki i rodzaju zastosowanego nawozu azotowego (saletra amonowa, RSM, BlueN) na plon i jakość technologiczną buraka cukrowego
- Wpływ zastosowania nawozu o kontrolowanym uwalnianiu składników pokarmowych - azotu (CRF Agro) na wzrost i plonowanie buraka cukrowego
W części polowej zaprezentowano kolekcję odmian buraka cukrowego oraz park nowoczesnych maszyn rolniczych, spośród których wyróżniały się opryskiwacz samojezdny, opielacz do mechanicznego usuwania zachwaszczenia w uprawie buraków oraz agregat do uprawy pasowej – wszystkie polskiej konstrukcji.
Na zakończenie wśród uczestników rozlosowano atrakcyjne nagrody ufundowane przez Brzesko-Kujawski Związek Plantatorów Buraka Cukrowego.
Pogoda, podobnie jak i frekwencja dopisały doskonale. O uczestników zadbali uczniowie serwujący tradycyjną grochówkę a czas spędzany na warsztatach umilał uczestnikom zespół muzyczny, w skład którego wchodzą uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu.