Plantatorzy

Wszystkie aktualności

Przechowalnictwo korzeni w pryzmach.

Termin zbioru buraka jest jednym z czynników wpływających na wartość technologiczną korzeni. Najlepsze parametry można uzyskać, gdy zbiór ten prowadzony jest po naturalnym zakończeniu wegetacji przez rośliny. Zbiór dojrzałych korzeni gwarantuje dobre parametry jakościowe: najwyższą zawartość cukru i najniższą zawartość szkodliwych melasotworów. Dojrzałe technologicznie korzenie lepiej zachowują się w pryzmach przechowalniczych.

Surowiec przeznaczony do przechowalnictwa powinien być:

  • dojrzały technologicznie,
  • zdrowy,
  • prawidłowo ogłowiony,
  • minimalnie zanieczyszczony.

Miejsce składowania korzeni:

  • wolne od drzew i słupów,
  • przy drodze utwardzonej,
  • wyrównane bez zagłębień i wzniesień.

Wymiary pryzm dostosowane do maszyn doczyszczająco-załadowczych:

  • szerokość pryzmy do 7,5 m,
  • wysokość około 2-3 m,
  • szerokość górnej warstwy pryzmy do 2 m, wyrównana i płaska.

Formowanie pryzm należy zakończyć przed nadejściem przymrozków. Buraki przemrożone nie nadają się do przechowalnictwa. Pryzmy buraczane przed przymrozkami i opadami śniegu zabezpieczamy specjalną włókniną, która jest wodoodporna i przepuszcza powietrze. Nie należy stosować okrywania pryzm buraczanych, gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 8◦C. Przykrycie pryzm zabezpiecza korzenie przed przemrożeniem, wysychaniem, stratami cukru oraz ułatwia doczyszczanie korzeni przy ich odbiorze.

W niezbędne włókniny do przechowalnictwa korzeni zaopatrujemy się w cukrowniach. Prawidłowo użytkowana i przechowywana włóknina może służyć do okrywania pryzm przez kilka sezonów. Poniesione nakłady na zakup włókniny zaprocentują lepszym jakościowo surowcem, a tym samym wyższą ceną.

 

    [treść archiwalna]
  • -
      [treść archiwalna]
  • -
      [treść archiwalna]
    [treść archiwalna]