Plantatorzy | Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Wszystkie aktualności

Wszystkie aktualności z serwisu plantatorskiego.

Treść

"Warsztaty polowe" w Starym Brześciu 09.09.2020 r. - Relacja

9 września na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu odbyły się warsztaty polowe, poświęcone uprawie buraka cukrowego.  

Tegoroczną XI już edycję warsztatów obok ZS CKR w Starym Brześciu oraz Brzesko-Kujawskiego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego współorganiowała również Krajowa Spółka Cukrowa S.A., którą reprezentowali Przezes Zarządu Krzysztof Kowa, oraz Cżłonkowie Zarządu Janusz Stachowiak  i Marek Dereziński.  Ponadto w spotkaniu uczestniczyi także przedstawiciele  Depratementu Surowcowego Centrali KSC i Odziału "Cukrowni" Kruszwica oraz "Polskich Przetworów" we Włocławku. Obecni byli również przedstawiciele związków plantatorskich na szczeblu krajowym i działających przy cukrowniach Kruszwica i Dobrzlein, przedstawiciele oświaty, wykładowcy i naukowcy z intytutów branżowych oraz licznie zgromadzeni uczniowie i plantatorzy buraka cukrowego.  

W części seminaryjnej uczestnicy wydarzenia wysłuchali wykładu prof. dr hab. inż. Dariusza Jaskulskiego z Uniwersytetu Techniczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy na temat innowacji w agrotechnice buraka cukrowego z użyciem nanonawozów. Natominast dr hab. Jacek Piszczek z Instytutu Ochrony Roślin PIB w Poznaniu omówił nowe wyzwania w ochronie buraka cukrowego. Dyrektor Departamentu Surowcowego Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Artur Majewski zaprezentował dane oraz prognozy rozpoczynającej się kampanii cukrowniczej 2020/21. Ponadto głos zabrali również Dyrekotr Szkoły Kazimierz Rojewski, Kujawsko-Pomorski Wicekuraktor Oświaty Maria Mazurkiewicz, Prezes Zarządu KSC S.A. Krzysztof Kowa, Prezes Zarządu KZBC Krzystof Nykiel oraz Prezes B-KZPBC Andrzej Nowakowski.

Tradycyjna część polowa obejmująca omówienie doświadczeń agrotechnicznych, prezentację kolekcji odmian oraz pokazy maszyn z uwagi na panujące obostrzenia sanitarne miała w tym roku wyjątkowy charakter. Organizatorzy umożliwili uczestnikom bezpieczne obserwowanie transmisji „na żywo” z poletek oraz pokazów maszyn za pośrednictwem telebimu. W dalszej kolejności umożliwiono również zwiedzanie pawilonów wystawców i parku maszyn dla małych grup ze szczególnym zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Wsparcie merytoryczne organizacji warsztatów oraz nadzór nad doświadczeniami agrotechnicznymi zapewnili pracownicy Działu ds. Agrotechniki Departamentu Surowcowego KSC S.A.

Na zakończenie wszystkich uczestników zaproszono na poczęstunek, który umilał występ zespołu muzycznego absolwentów ZSCKR w Starym Brześciu.

Organizacja tegorocznych warsztatów stanowiła szczególne wyzwanie ze względu na obostrzenia sanitarne. Jednak dzięki zaangażowaniu organizatorów nieprzerwanie, już po raz jedenasty wszyscy którym bliska jest branża cukrownicza mieli możliwość uczestnictwa w tym branżowym spotkaniu, które jak co roku cieszyło się popularnością.

« wstecz