Warsztaty polowe w Starym Brześciu 2022
14 września na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu odbyła się XIII edycja Warsztatów polowych, poświęconych uprawie buraka cukrowego.
Współorganizatorami wydarzenia były Krajowa Grupa Spożywcza S.A, którą reprezentował Tomasz Nowakowski Członek Zarządu Spółki, oraz Brzesko-Kujawski Związek Plantatorów Burka Cukrowego reprezentowany przez Andrzeja Nowakowskiego Prezesa Zarządu B-KZPBC. W spotkaniu udział wziął także Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Departamentu Surowcowego w Centrali Spółki oraz Cukrowni Kruszwica i Dobrzelin. Obecni byli również reprezentanci Związków Plantatorów Buraka Cukrowego oraz działających przy cukrowniach Kruszwica i Dobrzelin, a ponadto przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, naukowcy z instytutów branżowych oraz uczniowie i plantatorzy buraka cukrowego.
Gospodarzami części seminaryjnej byli Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu Kazimierz Rojewski oraz Piotr Wysota, Wiceprezes Brzesko-Kujawskiego Związku Plantatora Buraka Cukrowego. Uczestnicy wydarzenia wysłuchali trzech wykładów z obszaru ekonomii oraz rolnictwa precyzyjnego:
„Kondycja gospodarstw rolnych i opłacalność uprawy buraków cukrowych” - dr Piotr Szajner, Kierownik Zakładu Rynków Rolnych i Metod Ilościowych - Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
„Wykorzystanie niskopułapowej teledetekcji w doświadczalnictwie buraków cukrowych” - dr inż. Jerzy Koronczok, Agrocom Polska.
„Dokumentacja polowa zawsze w kieszeni. Wsparcie kalkulacji i analiz upraw polowych za pomocą platformy 365FarmNet.” - Monika Kozłowska, 365FarmNet.
W części polowej zaprezentowano możliwości niechemicznego zwalczania chwastów w uprawie buraków cukrowych za pomocą prototypu autonomicznego robota polowego, który wzbudził niemałe zainteresowanie wśród uczestników wydarzenia. Jakub Koronczok, konstruktor urządzenia ze szczegółami opowiadał w jaki sposób działa robot, który „uczy się” rozróżniać buraki od chwastów oraz o możliwościach wykorzystania lasera do redukcji zachwaszczenia na plantacji. Tradycyjnym punktem była prezentacja kolekcji odmian buraka cukrowego oraz parku maszyn rolniczych, spośród których wyróżniał się opielacz do mechanicznego zwalczanie zachwaszczenia w uprawie buraków.
Wsparcie merytoryczne organizacji warsztatów oraz nadzór nad doświadczeniami agrotechnicznymi zapewnili pracownicy Działu ds. Agrotechniki Departamentu Surowcowego Krajowej Grupy Spożywczej S.A. oraz Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu.
14 września na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu odbyła się XIII edycja Warsztatów polowych, poświęconych uprawie buraka cukrowego.
Współorganizatorami wydarzenia były Krajowa Grupa Spożywcza S.A, którą reprezentował Tomasz Nowakowski Członek Zarządu Spółki, oraz Brzesko-Kujawski Związek Plantatorów Burka Cukrowego reprezentowany przez Andrzeja Nowakowskiego Prezesa Zarządu B-KZPBC. W spotkaniu udział wziął także Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Departamentu Surowcowego w Centrali Spółki oraz Cukrowni Kruszwica i Dobrzelin. Obecni byli również reprezentanci Związków Plantatorów Buraka Cukrowego oraz działających przy cukrowniach Kruszwica i Dobrzelin, a ponadto przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, naukowcy z instytutów branżowych oraz uczniowie i plantatorzy buraka cukrowego.
Gospodarzami części seminaryjnej byli Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu Kazimierz Rojewski oraz Piotr Wysota, Wiceprezes Brzesko-Kujawskiego Związku Plantatora Buraka Cukrowego. Uczestnicy wydarzenia wysłuchali trzech wykładów z obszaru ekonomii oraz rolnictwa precyzyjnego:
„Kondycja gospodarstw rolnych i opłacalność uprawy buraków cukrowych” - dr Piotr Szajner, Kierownik Zakładu Rynków Rolnych i Metod Ilościowych - Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
„Wykorzystanie niskopułapowej teledetekcji w doświadczalnictwie buraków cukrowych” - dr inż. Jerzy Koronczok, Agrocom Polska.
„Dokumentacja polowa zawsze w kieszeni. Wsparcie kalkulacji i analiz upraw polowych za pomocą platformy 365FarmNet.” - Monika Kozłowska, 365FarmNet.
W części polowej zaprezentowano możliwości niechemicznego zwalczania chwastów w uprawie buraków cukrowych za pomocą prototypu autonomicznego robota polowego, który wzbudził niemałe zainteresowanie wśród uczestników wydarzenia. Jakub Koronczok, konstruktor urządzenia ze szczegółami opowiadał w jaki sposób działa robot, który „uczy się” rozróżniać buraki od chwastów oraz o możliwościach wykorzystania lasera do redukcji zachwaszczenia na plantacji. Tradycyjnym punktem była prezentacja kolekcji odmian buraka cukrowego oraz parku maszyn rolniczych, spośród których wyróżniał się opielacz do mechanicznego zwalczanie zachwaszczenia w uprawie buraków.
Wsparcie merytoryczne organizacji warsztatów oraz nadzór nad doświadczeniami agrotechnicznymi zapewnili pracownicy Działu ds. Agrotechniki Departamentu Surowcowego Krajowej Grupy Spożywczej S.A. oraz Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego, Terenowej Stacji Doświadczalnej w Toruniu.