Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Wszystkie aktualności
Sprawdzamy zasobność naszych gleb w składniki pokarmowe.
Na polach widać pierwsze oznaki jesieni. Po zbiorze plonów czas pomyśleć o kolejnym sezonie wegetacyjnym. Jaka jest zasobność gleb po sprzęcie plonów z pól?
Niestety nie da się tego ustalić organoleptycznie.
Każdy sezon wegetacyjny na polu powinien być rozpoczęty analizą gleby. W tym celu powinniśmy pobrać próby glebowe i dopiero w oparciu o wyniki analizy wykonane w wyspecjalizowanych laboratoriach ustalić potrzebną wysokość dawek nawozowych.
Pobieranie próbek gleby można przeprowadzić dwoma sposobami:
laską Egnera lub za pomocą szpadla,
zlecić wyspecjalizowanej firmie, wykorzystującej system GPS i mechaniczne wiertła
W obu przypadkach obowiązują te same zasady:
próba ogólna powinna składać się z 15-20 próbek pojedynczych,
pojedyncze próbki powinny zostać pobrane z wierzchniej warstwy gleby 25 - 30 cm,
równomiernie z całej powierzchni pola,
próba ogólna (wymieszane w pojemniku próbki pojedyncze) o wadze 0,5 kg zapakowana do woreczka lub pudełka wystarczy do określenia wszystkich parametrów.
Podstawowy zakres analizy glebowej obejmuje określenie poziomu pH, zawartości fosforu, potasu i magnezu. Można też zlecić wykonanie analizy na zawartość mikroelementów.
Wyniki badań i zalecenia nawozowe stanowią dla każdego rolnika podstawową informację o nawożeniu i potrzebie wapnowania gleb.
Przy wzrastających kosztach produkcji nawożenie jest głównym elementem decydującym o ekonomice produkcji rolniczej, wysokości oraz jakości plonów.
Metryka
- Treść archiwalnatak