Plantatorzy

Wszystkie aktualności

Sprawdzamy zasobność naszych gleb w składniki pokarmowe.

Na polach widać pierwsze oznaki jesieni. Po zbiorze plonów czas pomyśleć o kolejnym sezonie wegetacyjnym. Jaka jest zasobność gleb po sprzęcie plonów z pól?

Niestety nie da się tego ustalić organoleptycznie.

Każdy sezon wegetacyjny na polu powinien być rozpoczęty analizą gleby. W tym celu powinniśmy pobrać próby glebowe i dopiero w oparciu o wyniki analizy wykonane w wyspecjalizowanych laboratoriach ustalić potrzebną wysokość dawek nawozowych.

Pobieranie próbek gleby można przeprowadzić dwoma sposobami:

laską Egnera lub za pomocą szpadla,
zlecić wyspecjalizowanej firmie, wykorzystującej system GPS i mechaniczne wiertła

W obu przypadkach obowiązują te same zasady:

próba ogólna powinna składać się z 15-20 próbek pojedynczych,
pojedyncze próbki powinny zostać pobrane z wierzchniej warstwy gleby 25 - 30 cm,
równomiernie z całej powierzchni pola,
próba ogólna (wymieszane w pojemniku próbki pojedyncze) o wadze 0,5 kg zapakowana do woreczka lub pudełka wystarczy do określenia wszystkich parametrów.

Podstawowy zakres analizy glebowej obejmuje określenie poziomu pH, zawartości fosforu, potasu i magnezu. Można też zlecić wykonanie analizy na zawartość mikroelementów.

Wyniki badań i zalecenia nawozowe stanowią dla każdego rolnika podstawową  informację o nawożeniu i potrzebie wapnowania gleb.

Przy wzrastających kosztach produkcji nawożenie jest głównym elementem decydującym o ekonomice produkcji rolniczej, wysokości oraz jakości plonów.

Metryka

  • Treść archiwalnatak
  • Laska Egnera
    Laska Egnera

    Metryka

    • Treść archiwalnatak
  • Schematy pobierania próbek glebowych
    Schematy pobierania próbek glebowych

    Metryka

    • Treść archiwalnatak
  • Urządzenie z GPS do pobierania prób glebowych
    Urządzenie z GPS do pobierania prób glebowych

    Metryka

    • Treść archiwalnatak

Metryka

  • Treść archiwalnatak