Przejdź do sekcji:
Ważne linki
Wszystkie aktualności z serwisu plantatorskiego.
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Wszystkie aktualności
Wtórne zachwaszczenie
Na plantacjach buraka cukrowego w drugiej połowie okresu wegetacji, może pojawić się wtórne zachwaszczenie. Przyczyn takiego zachwaszczenia jest dużo i niestety w większości zależnych od rolnika, np.:
- późne siewy buraków,
- nierównomierne wschody,
- uproszczenia w agrotechnice,
- źle dobrane herbicydy,
- przebieg pogody w okresie wegetacji.
Wtórne zachwaszczenie powoduje:
- zwiększenie „banku” nasion chwastów w glebie,
- obniżenie plonu korzeni,
- pogorszenie jakości korzeni,
- utrudnienie wykopków (duże straty),
- pogorszenie wykonania uprawek agrotechnicznych pod roślinę następczą.
Zachwaszczenie wtórne możemy próbować ograniczyć poprzez:
- prawidłowo wykonaną agrotechnikę,
- precyzyjny dobór herbicydów do występujących chwastów na plantacji,
- stosowanie herbicydów w zalecanych dawkach,
- w ostatnim i przedostatnim zabiegu stosować dodatkowo substancje aktywne działające przez glebę z dodatkiem adiuwantu,
- zabiegi wykonywać w fazie liścieni chwastów.
Te informacje na pewno nie ograniczą zachwaszczenia w tym sezonie ale może przyczynią się do zmniejszenia zachwaszczenia wtórnego w roku przyszłym.
Metryka
- Treść archiwalnatak