Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Publikacje agrotechniczne
Pamiętajmy o prawidłowej pielęgnacji pryzm
Termin zbioru buraka jest jednym z czynników wpływających na wartość technologiczną korzeni. Najlepsze parametry można uzyskać, gdy zbiór prowadzony jest po naturalnym zakończeniu wegetacji przez rośliny. Dojrzałe korzenie gwarantują dobre parametry jakościowe, to znaczy najwyższą zawartość cukru i najniższą zawartość szkodliwych melasotworów.
Warunki atmosferyczne podczas zbioru buraków w bieżącym sezonie dalece odbiegają od ideału. Wyjątkowo mokra jesień nie ułatwia pracy na polu. W związku z tymi nietypowymi warunkami tegorocznego zbioru i niebezpieczeństwem nadejścia pierwszych silniejszych przymrozków musimy tym bardziej dołożyć wszelkich starań, aby prawidłowo przygotować buraki w pryzmach do długoterminowego przechowalnictwa.
Dla przypomnienia kilka podstawowych zasad:
- przy wyborze miejsca pod pryzmy należy uwzględnić późniejsze możliwości załadunku i transportu buraków do cukrowni,
- otoczenie przeznaczone na lokalizację pryzmy wolne od słupów, linii telefonicznych i elektrycznych oraz drzew,
- miejsce sypania pryzm z lekkim wzniesieniem w pobliżu dróg utwardzonych,
- ziemia pod pryzmą luźna, aby łatwo podbierać buraki oraz wyrównana bez zagłębień i kolein, które sprzyjają tworzeniu się zastoisk wodnych,
- kierunek ułożenia pryzm zgodny z kierunkiem najczęściej wiejących wiatrów.
Sypane pryzmy powinny mieć parametry dostosowane do maszyn doczyszczająco-załadowczych.
Przykładowo dla ,,Myszy” firmy Ropa parametry te są następujące:
- szerokość pryzmy do 7,5 m,
- wysokość około 2-3 m,
- długość pryzmy w zależności od ilości składowanych buraków,
- szerokość górnej warstwy pryzmy po dokładnym wyrównaniu do 2m.
Formowanie pryzm należy zakończyć przed nadejściem przymrozków. Buraki przemrożone nie nadają się do przechowalnictwa, tylko do bezpośredniego przerobu.
Ponieważ zima coraz bliżej, należy pomyśleć o zabezpieczeniu pryzm przed wystąpieniem niekorzystnych warunków atmosferycznych oraz przymrozków.
W tym celu cukrownie oferują Plantatorom do sprzedaży agrowłókniny, którymi okrywane są pryzmy. Należy jednak pamiętać o prawidłowym ich zabezpieczeniu, m.in. przed silnymi wiatrami.
Buraki prawidłowo zabezpieczone będą się lepiej przechowywać. Poniesione dodatkowe nakłady finansowe zrekompensuje wyższa cena uzyskana za lepszą jakość dostarczonego surowca. Ponadto, Plantator otrzyma dodatkową premię za pielęgnację, tj. za okrycie pryzm.