Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Wszystkie aktualności
„Warsztaty Polowe” Stary Brześć 2013
To już czwarta edycja „Warsztatów Polowych”, które odbyły się w dniu 26.09.2013 r. w Zespole Szkół Centrum Szkolenia Rolniczego w Starym Brześciu. Organizatorzy: Zespół Szkół CKR, Krajowa Spółka Cukrowa S.A. i Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w Brześciu Kujawskim przygotowali bogaty program spotkania. Na ten wyjątkowy dzień do Szkoły zaproszono uczniów zaprzyjaźnionych szkół rolniczych i wielu czołowych Plantatorów Spółki. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele władz lokalnych, Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, Krajowej Spółki Cukrowej S.A., Cukrowni Kruszwica oraz Zarząd Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Brześciu Kujawskim przy Cukrowni Kruszwica.
Tradycyjnie początek spotkania to seminarium. Po powitaniu wszystkich uczestników „Warsztatów” uczniowie z klasy o profilu gastronomicznym dali pokaz umiejętności kelnerskich. Była to bardzo sympatyczna wizytówka Szkoły. Po pokazach rozpoczęły się prezentacje zaplanowanych tematów. Pierwsza prelekcja wygłoszona przez przedstawiciela firmy Makhteshim Agan Poland Sp. z o.o. dotyczyła konkretnych programów herbicydowych zastosowanych na polu demonstracyjnym. Do redukcji zachwaszczenia zastosowano tam najnowsze herbicydy zarejestrowane w 2013 r.
W kolejnym wystąpieniu przedstawiciel Krajowej Spółki Cukrowej S.A. pan Piotr Ledochowski omówił zagadnienia związane z przechowalnictwem i pielęgnacją pryzm buraka cukrowego. To zagadnienie, często niedoceniane przez Plantatorów, może być źródłem poważnych strat w trakcie przechowywania korzeni. Tylko prawidłowe usypanie pryzmy (wyrównane powierzchnie boczne, dostosowana szerokość i wysokość do doczyszczarko - ładowarki) i staranne przykrycie agrowłókniną zdrowych, nie uszkodzonych i nie nadmiernie zanieczyszczonych korzeni daje możliwość przechowania takiego surowca przez dłuższy czas w niekorzystnych warunkach pogodowych.
„Integrowane metody ochrony roślin” to temat, który omówił prof. dr hab. Stefan Pruszyński. Przedstawił w nim zarówno genezę powstania idei integrowanych metod ochrony roślin, umocowania prawnego, jak również trudności z wprowadzeniem tych zasad do rolnictwa. Mają one obowiązywać w całej Unii Europejskiej już od 1 stycznia 2014 r. Te wręcz rewolucyjne zmiany będą nakładały na każdego kwalifikowanego producenta rolnego szereg nowych obowiązków. Stosowanie metod biologicznych, mechanicznych to podstawa walki z agrofagami. Dopiero po wyczerpaniu wszystkich nie chemicznych sposobów producent rolny będzie miał możliwość użycia kierunkowych środków chemicznych. Ta nowa koncepcja ochrony roślin będzie bardzo trudna w realizacji. Do integrowanej ochrony roślin, jak podkreślał wielokrotnie wykładowca, będzie potrzebna ogromna wiedza i to nie tylko ze znajomości przebiegu wegetacji roślin ale również biologii chorób, szkodników i chwastów. Rolnik będzie musiał znać progi szkodliwości, których obecnie dla wielu agrofagów nie określono. Prelegent wskazał, iż tą całą wiedzę producent rolny powinien uzyskać drogą szkoleń, które mają przeprowadzić fachowcy z tej dziedziny z Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Na obecną chwilę brakuje takich specjalistów. Optymistyczne jest to, że jeśli uda się urzeczywistnić w praktyce tę ideę to zyskają zarówno ludzie, zwierzęta i środowisko.
Po zakończeniu wykładu głos zabrali Przedstawiciele Związku Plantatorów Buraka Cukrowego omawiając sprawy związane z przebiegiem negocjacji cenowych za dostarczony do cukrowni surowiec oraz zapoznali słuchaczy z aktualnymi informacjami dotyczącymi prywatyzacji Spółki.
Dyrektor Departamentu Surowcowego pan Artur Majewski zapoznał zebranych z kalendarzem rozpoczęcia kampanii cukrowniczej w cukrowniach należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A., jak również z planami skupu surowca i produkcji cukru.
Po tym wystąpieniu uczestnicy „Warsztatów” udali się na pole, gdzie prezentowane były ciągniki i maszyny rolnicze. Swoje produkty reklamowały też firmy nasienne, zaopatrujące Plantatorów Spółki w materiał siewny. Na stoisku KSC S.A. zaprezentowano produkty sprzedawane przez własną sieć sklepów. Pod tym samym namiotem przedstawiciele IOR PiB w Poznaniu TSD w Toruniu - dr hab. Jacek Piszczek i dr Dariusz Górski odpowiadali na pytania związane z chorobami i szkodnikami buraka cukrowego.
Ze względu na intensywne opady deszczu nie udało się zrealizować całego programu części polowej. Pomimo tego uczestnicy i zaproszeni goście podkreślali profesjonalizm przeprowadzonych „Warsztatów Polowych”. Po obejrzeniu i rozmowach z wystawcami wszystkich uczestników imprezy zaproszono na tradycyjny poczęstunek, w trakcie którego trzy urodziwe dziewczyny śpiewały najnowsze światowe przeboje.
Metryka
- Treść archiwalna tak