Przepisy

  • KGW w Rudnie Kotleciki ziemniaczane z jabłkiem

Kotleciki ziemniaczane z jabłkiem

Koło Gospodyn Wiejskich w Rudnie - woj. małopolskie

 

składniki:

-1 kg ziemniaków,

-20 dkg polskich jabłek,

-3 dkg masła,

-2 jajka,

-5 dkg mąki,

-1/3 paczki proszku do pieczenia,

-6 dag bułki tartej,

-olej do smażenia, sól, pieprz, zielenina (np. koperek).


Ziemniaki wyszorować, umyć, ugotować. Ostudzić, obrać z łupinek, przepuścić przez praskę. Masło utrzeć z żółtkami, wymieszać z
ziemniakami, pianą z białek, mąką, proszkiem do pieczenia, i jabłkami startymi na tarce o dużych otworach. Dodać sól i pieprz do
smaku. Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po
usmażeniu ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami koperku. Można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.