Przejdź do sekcji:
Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Kotleciki ziemniaczane z jabłkiem
Koło Gospodyn Wiejskich w Rudnie - woj. małopolskie
składniki:
-1 kg ziemniaków,
-20 dkg polskich jabłek,
-3 dkg masła,
-2 jajka,
-5 dkg mąki,
-1/3 paczki proszku do pieczenia,
-6 dag bułki tartej,
-olej do smażenia, sól, pieprz, zielenina (np. koperek).
Ziemniaki wyszorować, umyć, ugotować. Ostudzić, obrać z łupinek, przepuścić przez praskę. Masło utrzeć z żółtkami, wymieszać z
ziemniakami, pianą z białek, mąką, proszkiem do pieczenia, i jabłkami startymi na tarce o dużych otworach. Dodać sól i pieprz do
smaku. Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Po
usmażeniu ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami koperku. Można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.