Przepisy

  • KGW w Cieślinie Cieślinianki Aksamitny krem jabłkowy z odrobiną pikanterii

Aksamitny krem jabłkowy z odrobiną pikanterii

Aksamitny krem jabłkowy z odrobiną pikanterii

 

Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślinie "Cieślinianki" - woj. kujawsko-pomorskie


Składniki na zupę krem:
-2 kg kwaskowych jabłek
-3 marchewki
-ok. 5- 8 cm białej części pora
-korzeń pietruszki
-1/4 korzenia selera
-1 łyżka cukru
-150 ml cydru jabłkowego
-mały kubeczek śmietany do zup
-mały kubek śmietany 30%
-4 łyżki masła
-1,5 litra wody

przyprawy:
czubek łyżeczki soli, czubek łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, szczypta imbiru, szczypta kolendry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili

składniki na pikantną kruszonkę:
-1/5 kostki masła
-6 łyżek mąki
-odrobina cukru
-przyprawy jak wyżej po szczypcie

AKSAMITNY KREM
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, z łyżką cukru prużymy na 2 łyżkach masła, podlewając wodą. Prużymy do momentu otrzymania musu. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy na patenię z 2 łyżkami masła i chwile smażymy. Po chwili przekładamy warzywa do garnka i polewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotując na małym ogniu przyrządzamy wywar warzywny do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miekkie, dokładamy do nich przygotowany mus jabłkowy i wszystko razem blendujemy. Zblendowane składniki zupy doprawiamy przyprawami do smaku otrzymujac pikantny smak kremu jabłkowego. Podlewamy
cydrem i chwile jeszcze gotujemy do zredukowania gęstości zupy. Wyłaczamy z ognia i zaprawiamy śmietanką 30%.


PIKANTNA KRUSZONKA
Składniki połączyć, przyprawić. Wyrobić na kruszonkę. Tak przygotowaną kruszonkę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 10 minut do otrzymania bursztynowego koloru, Upieczoną kruszonkę pozostawiamy do ostygnięcia.


PODANIE ZUPY
Nalać jabłkowy krem do miseczki, na to wyłożyć kleks śmietany do zup i posypać pikantną kruszonką