Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Ciastka orzeszki
Koło Gospodyń Wiejskich w Brodach ,,Dziewczyny z Broadweyu" - woj. świętokrzyskie
Orzeszki ze słodkim nadzieniem i niespodzianką w środku
SKŁADNIKI CIASTA:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 1 margaryna
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- śmietana tylko do zarobienia
WYKONANIE:
Margarynę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. Dodac mąkę. Do mąki dodawać kolejno: sodę, ocet, żółtka i zarobić śmietaną. Wszystkie składniki dokładnie połączyć by powstała plastyczna masa z ciasta.
KREM CHAŁWOWO-PISTACJOWY:
- 150g masła
- 1 szklanki wody
- 150g cukru
- chałwa 200g
- 150g pistacji
- 3 szklanki mleka w proszku
WYKONANIE:
Masło z cukrem i wodą zagotować. Lekko przestudzić, dodawać partiami mleko w proszku, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i posiekane pistacje, wymieszać. Gotową masę nakładać małą łyzeczką w upieczone skorupki orzechów, nałożyć drugą połówkę, lekko docisnąć. W środek można włożyć całą pistację.
Nasze Mamy robiły taki KREM, my go nieco zmodyfikowałyśmy:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyzka kakao
- sporo wiórków kokosowych -wszystkie te składniki zagotować i odstawić do wystudzenia.
-1 kostka masła
- 3/4 kostki margaryny
Utrzeć razem na puszystą masę. Wystudzoną masę dolać do masła i dokładnie wymieszac. Gotową masą nadziewać wcześniej upieczone skorupki orzechów. Można dodać pokrojone orzechy.