Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Wszystkie aktualności
Warsztaty 2014
Dnia 10 września w Zespole Szkół CKR w Starym Brześciu odbyły się warsztaty, w których uczestniczyło ponad 400 osób. Na warsztaty została zaproszona młodzież z pobliskich szkół o profilu rolniczym oraz plantatorzy buraka cukrowego z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Kruszwica i Cukrowni Dobrzelin, jak również przedstawiciele Krajowej Spółki Cukrowej: Prezes M. Dereziński, Członek Zarządu T. Olenderek, Dyrektor Departamentu Surowcowego A. Majewski, Dyrektor Cukrowni Kruszwica L. Sobecki i Z-ca Dyrektora do spraw Surowcowych B. Ruciński. Plantatorów z rejonu Brześcia Kujawskiego i Dobrzelina reprezentowali Prezesi A. Nowakowski i K. Nykiel. W spotkaniu uczestniczyły przedstawicielki Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Iwona Korczak – Dyrektor Departamentu Spraw Społecznych i Oświaty Rolniczej i Zofia Stypińska - Zastępca Dyrektora ds. Społecznych i nadzoru pedagogicznego.
Dyrektor Zespołu Szkół CKR w Starym Brześciu A. Kwapińska, Z-ca Prezesa ZPBC w Brześciu Kuj. przy Cukrowni Kruszwica P. Wysota i agrotechnik KSC S.A. P. Ledochowski przywitali wszystkich uczestników warsztatów zapraszając do aktywnego uczestnictwa w imprezie.
Pierwszy referat w części seminaryjnej dotyczył żywienia zwierząt i jego wpływu na ich zdrowotność. W swoim wystąpieniu prof. dr hab. Jan Mikołajczak w sposób jednoznaczny wskazywał, że kondycja zwierząt jest ściśle związana z tym jak i czym, je żywimy.
W drugim, dr hab. M. Nowakowski na podstawie przeprowadzonych licznych doświadczeń udowadniał, iż dzięki różnym technikom aplikacji nawozów potasowych i fosforowych można lepiej je wykorzystać, a tym samym obniżyć dawkę nawet do 30%. Nie powoduje to spadku plonu, a jakość korzeni buraka cukrowego pozostaje na wysokim poziomie, przekonywał prelegent.
Zbliżająca się kampania cukrownicza oraz prywatyzacja Krajowej Spółki Cukrowej S.A. zdominowały kolejne wystąpienia, które omówili Prezes M. Dereziński, Dyr. A. Majewski oraz przedstawiciele Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Prezesi A. Nowakowski i K. Nykiel.
Na doświadczenia i kolekcje odmian buraka cukrowego wszystkich uczestników warsztatów zaprosił i oprowadzał P. Ledochowski. Poszczególne warianty doświadczeń ścisłych w roku z małą ilością opadów wyraźnie różniły się od siebie. Jaki to będzie miało wpływ na końcowe wyniki okaże się po zbiorze. Odmiany buraków bardzo różnie zareagowały na niedostatek wody.
Kolejnym punktem w części polowej był pokaz pracy maszyn rolniczych. Jako pierwszy zaprezentowano siewnik firmy Väderstad. W drugim pokazie rolnicy mogli zobaczyć kompleksową uprawę z równoczesnym wysiewem nawozów i nasion buraka cukrowego w systemie Strip Till. W trakcie pokazu, dzięki uprzejmości prof. dr hab. M. Bzowskiej – Bakalarz, zaprezentowano „wiatrakowiec”, który obecnie wykorzystywany jest do aplikacji preparatów biologicznych w walce ze szkodnikami.
Ponadto rolnicy mogli obejrzeć nowoczesne maszyny rolnicze (Kujawska Fabryka Maszyn Rolniczych Spółka z o.o., AMROL Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Handlowo-Produkcyjne "ROLSERWIS" S.A., P.W. ROL-MECH Strzelno, "ROLBIS" Przedsiębiorstwo Obsługi Rolnictwa Biskupski Andrzej, "BURY" MASZYNY ROLNICZE, Vaderstad Sp. z o.o., RAPS (Wiatrakowiec), a na stoiskach firm (F. Desprez, KHBC, KWS, Maribo, Sesvanderhave, Strube, Syngenta, WHBC Przedsiębiorstwo Usługowo-Handlowe "CHEMIROL" Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Consultingowe ADOB Sp. z o.o. Sp. k., Agrosimex Sp. z o.o., Adama Polska, FOSFAN SA, Ampol-Merol Sp z o.o., K+S Polska sp. z o.o.) uczestniczących w polowych warsztatach była możliwość wymiany poglądów z ich przedstawicielami. Swoje stoiska miały również Szkoła i Krajowa Spółka Cukrowa S.A. Jak zwykle był punkt konsultacyjny odnośnie występujących chorób i szkodników buraka cukrowego. Porad udzielał prof. dr hab. J. Piszczek. W trakcie trwania warsztatów wszyscy mogli raczyć się wspaniałymi, krajowymi jabłkami.
Tradycyjnie na koniec wszyscy uczestnicy częstowani byli wojskową grochówką.
Metryka
- Treść archiwalna tak