Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
- Agrotechnika
- Monitoring chorób i szkodników
- Monitoring chwościka 2011
- Monitoring chwościka 2012
- Monitoring chwościka 2013
- Monitoring chwościka 2014
- Monitoring chwościka 2015
- Monitoring chwościka 2016
- Monitoring chwościka 2017
- Monitoring chwościka 2018
- Monitoring chwościka 2019
- Monitoring chwościka 2020
- Monitoring chwościka 2021
- Monitoring chwościka 2022
- Monitoring chwościka 2023
- Monitoring chwościka 2024
- Publikacje agrotechniczne
- Monitoring chorób i szkodników
- e-Plantator
- Nawozy
- Informacje i dokumenty
- ZPBC
- Ekspert radzi
Aktualności
Uwaga szarek komośnik na plantacjach!
Wysokie temperatury powietrza jakie wystąpiły w drugiej połowie kwietnia sprzyjały nasilonej aktywności szarka komośnika. Na plantacjach buraka cukrowego w południowo-wschodnim rejonie kontraktacyjnym, a także w rejonach centralnych – głównie na Kujawach doszło do zniszczenia wschodzących roślin spowodowanego żerowaniem szarka komośnika. Intensywne żerowanie szkodnika przyczynia się uszkodzeń kiełkujących roślin oraz zmniejszenia obsady, a także do całkowitego zniszczenia plantacji i konieczności wykonania przesiewów.
Do czynników sprzyjających występowaniu szarka na plantacjach należą: sucha jesień w roku poprzednim, łagodna zima, płytka uprawa gleby, obecność nieużytków i szerokich miedz oraz buraczysk w bezpośrednim sąsiedztwie plantacji. Nasilonemu występowaniu szkodnika sprzyjają okresy ciepła i słoneczne dni połączone z brakiem opadów.
Aktywność szarka komośnika
Szkodnik staje się aktywny gdy temperatura powietrza przekracza 10°C, a jego aktywność wzrasta gdy temperatura osiąga kilkanaście-dwadzieścia stopni C. Przy niższych temperaturach można znaleźć na plantacji nieruchome chrząszcze, które wyglądają na martwe, ale w miarę wzrostu temperatury powietrza chrząszcze stają się aktywne i zaczynają żerowanie. Dlatego bardzo ważne jest stałe lustrowanie plantacji, najlepiej w temperaturze kilkunastu st. C.
Zwalczanie szkodnika na plantacjach buraka cukrowego
Zwalczanie chemiczne szarka jest utrudnione ze względu na rozciągnięte w czasie nachodzenie szkodnika na plantacje najczęściej z miejsc po ubiegłorocznych plantacjach. Skuteczność zabiegu zwiększa się wraz ze wzrostem aktywności szkodnika, gdy wzrasta jego aktywność ruchowa oraz oddychanie, ale jest także uzależnione od temperatury powietrza.
Wykaz insektycydów zarejestrowanych do ochrony plantacji buraka cukrowego przed szarkiem komośnikiem:
Aceptir 200 SE (acetamipryd 200 g/l)– dawka 0,25 l/ha, liczba zabiegów 1
Apis 200 SE (acetamipryd 200 g/l)– dawka 0,25 l/ha, liczba zabiegów 1
Cyperkil Max 500 EC (cypermetryna 500 g/l) – dawka 0,05 l/ha, liczba zabiegów 2
Decis Expert 100EC (deltametryna 100g.l) - dawka 0,075 l/ha, liczba zabiegów 1
Karate Zeon 050 CS (lambda-cyhalotryna 50 g/l) - dawka 0,2 l/ha, liczba zabiegów 2
Los Ovados 200 SE (acetamipryd 200 g/l) – dawka 0,25 l/ha, liczba zabiegów 1
Mavrick Vita 240 EW (tau-fluwalinat 240 g/l) - dawka 0,2 l/ha, liczba zabiegów 2 (zast. małoobszarowe)
Topgun 05 CS (lambda-cyhalotryna 50 g/l) - dawka 0,2 l/ha, liczba zabiegów 2
Do stosowanych insektycydów zaleca się stosowanie dedykowanych adiuwantów.