Plantatorzy

Aktualności

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. z certyfikatem REDcert2

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. uzyskała certyfikat potwierdzający spełnienie wymagań zrównoważonego rozwoju dotyczących biomasy do wykorzystania w przemyśle spożywczym oraz do wykorzystania biomasy jako materiału paszowego. Certyfikat potwierdza zrównoważone pochodzenie 100% skupowanych przez Cukrownie KGS S.A. buraków cukrowych jak również wyprodukowanego cukru, melasy buraczanej oraz soku gęstego.

Jednocześnie Spółka na podstawie analizy benchmarkowej systemu REDcert2 oraz po przeprowadzeniu pozytywnej weryfikacji przez jednostkę certyfikującą potwierdza równoważność uzyskanego certyfikatu z wymaganiami Farm Sustainability Assessment 3.0, w ramach Sustainable Agriculture Initiative (SAI) w 100% na poziomie Gold dla całego łańcucha zrównoważonego zaopatrzenia w produkcji cukru z buraków cukrowych.

 

 

 


SAI Platform to organizacja o zasięgu światowym zrzeszająca producentów, przetwórców, pośredników i sprzedawców z branży spożywczej i napojów. SAI opracowała i propaguje wykorzystanie jednolitego narzędzia samoceny dla Rolników niezależnie od kontynentu i kraju pochodzenia, które umożliwia przeprowadzenie syntetycznej oceny poziomu zrównoważenia praktyk gospodarstwa obejmującej aspekty: ekonomiczny, środowiskowy i społeczny: Farm Sustainability Assessment (3.0). Wyniki ankiety są uznawane przez kluczowe podmioty reprezentujące branżę spożywczą i stanowią podstawę informacji dla interesariuszy zaangażowanych w kwestie zrównoważonego rolnictwa. Więcej informacji na temat FSA znajduje się na stronie internetowej: Farm Sustainability Assessment — SAI Platform

  • -